MANUEL PERTEGAZ (1918-2014)

Pertegaz 1918-ban született a kelet-spanyolországi Olbában, és már tízéves korától segédként dolgozott egy szabászműhelyben. Első saját varrodáját az 1940-es évek elején nyitotta Barcelonában, első divatbutikját néhány évvel később Madridban. Nemzetközi hírnévre 1953-ban tett szert kollekciójának New York-i bemutatásával. Az ötvenes évek divatvilágában őt is azok közé a divattervezők közé sorolták, akik a világháború után megújították a divatot. Nemcsak hazájában számított már ekkor az egyik legnevesebb dizájnernek, de Európában is jól csengő név volt az övé, olyannyira, hogy Christian Dior 1957-es hirtelen bekövetkezett halála után neki ajánlották fel a divatház vezetését, de ő visszautasította, a spanyol tervező saját barcelonai műhelyét választotta. Később sokszor nevezték Dior szellemi örökösének.

Manuel Pertegaz a 50-es évek végétől Amerikában is népszerű tervezőnek számított. Kollekcióit ekkoriban sokszor New Yorkban mutatta be. 1965-ben Diagonal néven parfümmel jelentkezett, ami kifejezetten nagy siker volt. Fénykora egybeesett Hollywood aranykorával, amelyben olyan sztárokat öltöztetett, mint Audrey Hepburn vagy Ava Gardner, s ügyfelei közé tartozott Jacqueline Kennedy is.

2004-ben ő tervezte Fülöp herceg menyasszonyának, Letíciának, a jelenlegi királynénak az esküvő ruháját, néhány évvel később azonban felhagyott az aktív munkával.

Pertegaz neve egyenlő az eleganciával, halálával a spanyol haute couture egyik emblematikus alakja távozott.

https://pertegaz.com/